Tijdlijn

2023

In 2023 zijn er een drietal nieuwe producten aan het assortiment toegevoegd, te weten een koffie likorette, een chocolade likorette en een Woerdense gin. De Groene Hart gin bevat natuurlijke kruiden die wij zelf in Woerden kweken. Net als de jenever wordt deze gin gemaakt van graanalcohol, jeneverbessen en diverse andere kruiden.

Na ruim 3½ jaar houtrijping op verschillende vaten was het in maart 2023 tijd om de nieuwe whisky nummer 5 te gaan proeven.  Na enkele proefsessies is besloten om de whisky van drie verschillende vaten te gaan mengen.

In november zijn de liefhebbers van deze whisky geïnformeerd over de beschikbaarheid en is de verkoop van whisky nummer 5 van Distilleerderij Keuris gestart.


2022

In 2022 is veel tijd en aandacht besteed aan het ontwikkelen van een authentieke jenever. Hiervoor werden eerst een aantal voorwaarden op papier gezet. Zelf geplukte jenever- en sleedoornbessen en de basisgraanalcohol die overigens ook wordt gebruikt voor de Keuris Whisky. Verder was de uitdaging het laten rijpen van deze jenever op jeneverbeshout. Dat is gelukt en heeft geleid tot een geweldige smaakvolle jenever, die uniek is in zijn soort. Deze jenever is eind 2022 in de verkoop gegaan; onder andere bij de Bierhuyswinkel in Woerden.


2021

Het bottelen en de verkoop van 5 jaar op hout gerijpte whisky is nu een feit. Lees hier meer over de kenmerken zoals kleur, smaak en geur van de Woerdense whisky.

Ook tijdens CoViD-19 pandemie wordt er niet stilgezeten. Daarom is Distilleerderij Keuris nu ook onderdeel van de Hollandse Ambachtenroute voor de regio Utrecht. Lees er hier meer over.

In samenwerking met een Surinaamse partner zijn de eerste proeven met de vergisting van exotische vruchten van start gegaan.


Uitreiking van de eerst fles aardappelwodka op 18 juli 2020 in Lioessens.

2020

Dit jaar is de aardappelwodka onderdeel van het assortiment geworden. Door het bundelen van de kennis op het gebied van aardappels en distilleren is dit mooie product tot stand gekomen. Lees hier meer over de aardappelwodka.

Voor nieuwe producten zijn ook nieuwe etiketten en verpakkingen nodig. Daarom zijn we erop uit gegaan op zoek naar nieuwe ideeën voor de verpakking van verschillende producten uit het assortiment van Distilleerderij Keuris.

Naast de ontwikkeling van de aardappelwodka is er ook tijd en energie gestoken in het plukken en verwerken hoogstamfruit; met name appels en peren voor de Walvados.

Na langdurig onderzoek is er nu een alcoholvrije kruidenbitter tot stand gekomen zonder verlies van smaakervaring.


2019

Woerdense Courant 10-07-2019

De palmsuiker (gula djawa) rum heeft nu ruim een jaar gerijpt en is klaar voor verkoop. De palmsuikerrum is uniek in zijn soort en heeft mede dankzij Paul Burgers tot stand kunnen komen. Lees hier meer over de palmsuikerrum.

In samenwerking met de Drinkerij ’t Bierhuys wordt er een proeverij van ons assortiment opgezet voor onze fans.

Voor de inkoop van speciale aardappelen zijn we afgereisd naar Friesland. De aardappelen worden gebruikt voor het vervaardigen van een 100% Nederlandse aardappelwodka.

Speciaal voor restaurants en cafés heeft Distilleerderij Keuris een houten design smaakmolen met het assortiment van Distilleerderij Keuris.

Voor het verrijken van onze kennis en het uitwisselen van ideeën hebben neemt Distilleerderij Keuris deel aan een proeverij bij de Aura distilleerderij in Slovenië.

Ter inspiratie en bewijs van kunde wordt er gestudeerd voor het behalen van het wijnbrevet SDEN 3.


2018

Rode bietlikeur

De verkoop van whisky nr. 3 in 2018 is een van de hoogtepunten van het jaar!

Na een prettige ontmoeting in Gouda heeft Distilleerderij Keuris een extra contact- en verkooppunt. Een deel van het assortiment is nu namelijk ook beschikbaar bij de slijterij Den Gouwen Aar in Gouda. Een aanwinst voor het bruisende leven in Gouda!

In samenwerking met een ontwerper en meubelmaker is een nieuw designverpakking voor de whisky tot stand gekomen. Dit gebeurt met aandacht voor ons milieu.

Een nieuwe vergistingsketel wordt ontworpen en vervaardigd. Vergisting gaat voor aan het distilleren en is belangrijk voor de uiteindelijke opbrengst. Lees er hier meer over.

De rode biet wodka van 2017 smaakte naar meer. De volgende stap wordt genomen met de vervaardiging van een rode bietlikeur.

Proeverij in Drinkerij ’t Bierhuys

Distilleren is een ambacht en die ervaring delen we graag. Daarom ontvangen we u vanaf dit jaar ook graag bij verschillende arrangementen zoals de proefwandeling, proeverij en een workshop likeur maken! Lees er hier meer over.

Bij een nabijgelegen boerderij is een kruidentuin ingericht met bijzonder geschikte kruiden voor het vervaardigen van de Woerdense kruidenbitter.


2017

Palmsuikerrum etiket

Naast fruit en knollen (denk bijvoorbeeld aan aardappelen voor wodka) kunnen ook groente worden gedistilleerd. In 2017 worden er rode bieten geselecteerd die geschikt zijn voor het distilleren. Snel daarna worden de rode bieten omgezet naar echte rode biet wodka.

Door de uitbreiding van het assortiment, en daarmee de verschillende landelijke producten die worden verwerkt tot een distillaat, wordt een nieuwe fruitpers ontworpen en vervaardigd.

De laatste onderdelen voor de nieuwe distilleerketel worden aangeschaft waarna de unieke distilleerketel in gebruik wordt genomen.

In 2017 wordt er ook geëxperimenteerd, namelijk met gula djawa. Gula djawa is Indonesisch voor palmsuiker en kan worden verwerkt tot palmsuikerrum. Het eerste succesvolle distillaat komt dit jaar al op houten vaten te liggen voor het rijpproces.


2016

In maart wordt in samenwerking met Drinkerij ’t Bierhuys een proeverij van verschillende distillaten georganiseerd en als vast arrangement beschikbaar gemaakt.

Assortiment Distilleerderij Keuris in 2016

Medio 2016 is het moment voor een vernieuwingsslag. Hierbij worden de ontwerpen van etiketten, folders en de site opnieuw bekeken en op professionele wijze gezamenlijk aangepast en uitgewerkt.

Door de behoefte aan een nieuwe vergistingsketel begint het ontwerpen en plannen ervan in 2016. Dit gebeurt tegelijkertijd ook voor een nieuwe klimaatkast. Het blijft niet alleen bij ontwerpen, er worden nieuwe eikenhouten vaten aangeschaft.

Een kleine hoeveelheid flessen Whisky is eind 2016 klaar en wordt verkocht onder de noemer Keuris Whisky nr. 2!


2015

Het ontwerp voor de nieuwe distilleerketel wordt gerealiseerd en daarmee begint de vervaardiging van een nieuwe distilleerketel.

Slowfood 2015

Met trots wordt aan het begin van dit jaar maar liefst vier nieuwe producten aan het assortiment toegevoegd. De appel-jenever en de koffielikeur, beiden 27% vol., komen als eerste uit. Ook is er een appelazijn tot stand gekomen. Tot slot heeft de eerste Whisky van Distilleerderij Keuris voldoende gerijpt op vat!

Ook dit jaar is Distilleerderij Keuris aanwezig bij de Woerdense Havendagen. Daarnaast is de distilleerderij ook aanwezig bij de Slowfood markt.

Dankzij een kleine rondreis door centraal Europa kan de distilleerderij worden voorzien van nieuwe Sloveense RVS ketels voor de vergisting van fruit en Hongaarse eikenhouten vaten voor het rijpen van de nieuwe korenwijn. De korenwijn van 38% vol. verlaat voor het eerst de distilleerderij in september.

In samenwerking met De Markies en Van Vliet organiseert Distilleerderij Keuris met succes een drank- en sigarenproeverij.

Distilleerderij Keuris breidt haar verantwoordelijkheid ook op maatschappelijk vlak verder uit. In een nabijgelegen boerderij wordt een ciderhuis ingericht om mensen met bijzondere talenten kennis te laten maken met het op ambachtelijke wijze maken van cider.


2014

Om aan de vraag te voldoen worden plannen gemaakt voor een nieuwe distilleerketel. Het ontwerp wordt in 2014 voltooid en zal de productiecapaciteit van Distilleerderij Keuris vergroten. Ook is het nieuwe ontwerp beter toegerust op de geplande nieuwe distillaten.

Twee nieuwe distillaten worden aan het assortiment toegevoegd. De sinaasappellikeur van 27% vol. en een Woerdense kruidenbitter worden al in mei 2014 aan het publiek gepresenteerd tijdens de Woerdense Havendagen.

Niet alleen wordt er inspiratie opgedaan tijdens de werkzaamheden in de distilleerderij , maar ook in het buitenland. In het voorjaar van 2014 worden verschillende brouwerijen aangedaan in de omgeving van München. Later in het jaar wordt er onder andere ook een kijkje genomen bij een Gin-distilleerderij en verschillende cider houses in Engeland.


2013

Naast de opzet van etiketten in het jaar eerder, wordt ook uitgekeken naar een vaste leverancier van flessen, kruiken en doppen.

Op zaterdag 8 juni 2013 wordt de Distilleerderij Keuris officieel geopend door Bob Duindam, de wethouder van de gemeente Woerden. Dit feestelijke moment gaat gepaard met een korte rondleiding voor de aanwezigen.


2012

Er wordt uitgebreid ingezet op het ontwerpen promotiemateriaal en etiketten. Ook wordt er officiële website en Facebookpagina aangemaakt.

In 2012 wordt de ruimte ook gebruikt voor het vervaardigen van eigen mout van zomergerst. Het veelbelovende eindproduct laat dan nog even op zich wachten.

De faciliteiten in de distilleerderij worden uitgebreid en er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van geschikte werkplekken voor elk onderdeel van het distilleerproces.

Als het om whiskykennis gaat dan zit je in Schotland al gauw goed. Er worden daarom verschillende distilleerderijen en kuiperijen aangedaan.

Het assortiment wordt uitgebreid met een likorette van 14.5% vol., die speciaal geschikt is voor de lokale markt.


2011

Naast de opbouw van de distilleerderij worden ook de administratieve zaken zorgvuldig uitgewerkt. Ter illustratie, dat komt neer op onder andere de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, de aanvraag van een vergunning voor een Accijns Goederen Plaats (AGP), verschillende aanvragen bij het omgevingsloket, afsluiten van verzekeringen, enzovoorts.

In Woerden, in het centrum van het Groene Hart, zijn boerderijen, weides en boomgaarden nooit ver weg. Met name het fruit, zoals de appels en peren, van deze boomgaarden zijn buitengewoon interessant voor een distilleerderij. Daarom worden enkele samenwerkingen gestart met verschillende fruittelers in de buurt.

In november 2011 is de ruimte van de distilleerderij gesplitst in twee gedeelten. In het eerste deel (AGP) staat de distilleerketel. Het tweede deel is de werkruimte voor het verwerken van fruit en het maken van moutbeslag.

De distilleerderij is in het bezit van een koperen distilleerketel van 62 liter. Het assortiment in de beginperiode van de distilleerderij bestaat uit een Eau de vie van appels en peren en een Walvados. De Walvados is afgeleid van een creatieve samentrekking van Calvados uit Woerden en is dezelfde Eau de vie van appels en peren die vervolgens 6 maanden op eikenhouten vaten heeft gerijpt.

Distilleerderij Keuris verschijnt op (streek-)markten en fairs en verrijkt daarmee de verscheidenheid van lokale producten ter plekke. Ook sluit de distilleerderij zich aan bij Slow Food Groene Hart en worden producten al snel aangeboden bij Drinkerij ’t Bierhuys en slijterij Una Mas, beiden gevestigd in Woerden.


2010

Al het goeds begint met een aanvraag bij de gemeente. In 2011 werden de aanvragen goedgekeurd en kon de distilleerderij stap voor stap worden opgebouwd. Hiermee verkrijgt Distilleerderij Keuris zijn standplaats op het boerenerf van Barwoutswaarder 57 te Woerden. In unit 1 op dit adres is nu een lege ruimte met enorme potentie.