Fruitdistillaat

Het beste Fruit

De eerste stap in de bereiding van een fruitdistillaat is een zorgvuldige keuze van het juiste fruit. Of het nu gaat om appels of peren, louter fruit van de hoogste kwaliteit wordt gebruikt voor onze Eau de Vie.

Fruit wordt van nabijgelegen boomgaarden in het Groene Hart afgehaald en vervolgens handmatig geselecteerd. Voor appeldistillaten wordt een mix van appelrassen gebruikt, waaronder Golden delicious, Elstar, Wellant en Jonagold. Bij de selectie wordt goed gelet op rijpheid en smaak. Vervolgens wordt het fruit in stukken gesneden om het vruchtvlees te kunnen beoordelen. In het geval van appels worden tevens de klokhuizen verwijderd. Deze handmatige selectiemethode staat ons toe uiteindelijk de hoogste kwaliteit te kunnen garanderen. Daarnaast is zorgvuldige inspectie belangrijk, omdat alleen onbespoten fruit wordt gebruikt voor onze fruitdistillaten.

Van vrucht naar sap

Om van fruit een mooi distillaat te maken is het vruchtensap nodig. Fruit dat is geselecteerd op hoogste kwaliteit wordt middels een drievoudig proces tot sap verwerkt, waarbij zoveel mogelijk smaak behouden blijft.

Ten eerste wordt het in stukken gesneden fruit meermaals fijngemalen. Het sap dat daarbij vrijkomt geeft een eerste indicatie van de geur en smaak van het uiteindelijke distillaat. Tijdens de tweede stap wordt het fijngemalen vruchtvlees verder afgebroken met behulp van een enzymen. Er wordt een specifiek enzym gebruikt dat de celwanden van het vruchtvlees helpt af te breken en vezels in vergistbare suikers omzet. Op deze manier wordt via een biologisch proces niet alleen sap gewonnen, maar blijft ook meer smaak behouden. In de derde stap wordt het sap uit de fruitpulp geperst en gefilterd. Het resultaat is een vruchtensap met een heerlijk zoete aroma van fruitsuiker.

Fermentatie

Door de toevoeging van gist aan het vruchtensap wordt het fruitsuiker omgezet in alcohol. Dit proces heet fermentatie. Een goede fermentatie ligt ten grondslag aan een goed distillaat en daarom gebruiken wij een zorgvuldig geselecteerde gistsoort.

De fermentatie vindt plaats in afgesloten vaten onder gecontroleerde omstandigheden. Hierbij is het voor ons belangrijk om de suiker efficiënt om te zetten in alcohol en tegelijkertijd de smaak van het fruit te behouden. Aan het einde van de fermentatie zinkt de gist naar de bodem en wordt deze van het sap gescheiden. Het resultaat is een vruchtenwijn met relatief lage alcoholconcentratie klaar voor distillatie.

Distillatie

Met behulp van een speciaal ontworpen distillatieketel wordt de vruchtenwijn verwerkt tot Eau de Vie. Al onze Eau de Vie is tweemaal gedistilleerd waarbij zuiverheid en behoud van smaak mooi in balans zijn.

De eerste distillatie resulteert in een alcoholpercentage van ongeveer 30%. Het distillaat wordt dan gerijpt en ontwikkelt een zachte smaak en geur. Vervolgens wordt het nogmaals gedistilleerd, waarna het alcoholpercentage op ongeveer 60% uitkomt. Na de tweede distillatie is het distillaat tevens zuiverder van smaak en kan er worden gesproken van een Eau de Vie.

Rijping

Voor de vervaardiging van onder andere Walvados wordt Eau de Vie gerijpt op eikenhouten. Tijdens de rijping ontwikkelt zich een prachtige goudgele kleur en een mooie smaak.

Onze vaten zijn gemaakt van Hongaars eikenhout en zijn speciaal geïmporteerd voor de distilleerderij. Walvados is een Eau de Vie van appels die voor tenminste een half jaar is gerijpt op het vat.

Eindbereiding

In de laatste stap wordt het fruitdistillaat op de juiste zoetheid en alcoholconcentratie gebracht.

Voor Eau de Vie wordt het alcoholpercentage teruggebracht naar 33% met zuiver mineraalwater. Suiker wordt spaarzaam toegevoegd om extra zoetheid te geven. Onze distillaten worden getypeerd door een relatief lage zoetheid met veel smaak.