Graandistillaat

Het begint met mout

Hollands mout vormt de basis van ons graandistillaat. Aan de mout wordt water toegevoegd en het mengsel wordt opgewarmd. Dit proces heet maischen en is het begin bij de maak van Whisky en korenwijn.

Mout is ontkiemt graan en wordt verwerkt in mouterijen. Nederland kent een lange traditie in het gebruik van gemoute granen voor de productie van bier en jenever en die traditie zetten wij in het Groene Hart graag voort. De mout wordt eerst gemalen tot grove bloem en vervolgens gemengd met water. Dit mengsel wordt stapsgewijs verhit om enzymen te activeren die het zetmeel omzetten in vergistbare suikers. Dit proces heet maischen. Na een filterstap is het resultaat een suikerrijke vloeistof, genaamd wort. Deze wordt gekoeld en is dan klaar voor fermentatie.

Fermentatie

Door de toevoeging van gist worden suikers in de wort omgezet in alcohol. Dit proces heet fermentatie. Een goede fermentatie ligt ten grondslag aan een goed distillaat en daarom gebruiken wij een zorgvuldig geselecteerde gistsoort.

De fermentatie vindt plaats in afgesloten vaten onder gecontroleerde omstandigheden. Hierbij is het voor ons belangrijk om de suiker efficiënt om te zetten in alcohol en tegelijkertijd de smaak van het graan te behouden. Aan het einde van de fermentatie zinkt de gist naar de bodem en wordt deze van de gefermenteerde wort gescheiden. Het resultaat is een moutwijn met relatief lage alcoholconcentratie klaar voor distillatie.

Distillatie

Met behulp van een speciaal ontworpen distillatieketel wordt de moutwijn gedistilleerd. Ons graandistillaat is tweemaal gedistilleerd waarbij zuiverheid en behoud van smaak mooi in balans zijn.

De eerste distillatie resulteert in een alcoholpercentage van ongeveer 30%. Het distillaat wordt dan gerijpt en ontwikkelt een zachte smaak en geur. Vervolgens wordt het nogmaals gedistilleerd, waarna het alcoholpercentage op ongeveer 60% uitkomt. Na de tweede distillatie is het distillaat tevens zuiverder van smaak en kan er worden gesproken van een Korenwijn.

Houtrijping

Voor de vervaardiging van whisky wordt korenwijn gerijpt op eikenhout vat. Tijdens de rijping ontwikkelt zich een prachtige goudgele kleur en een mooie smaak.

Onze vaten zijn gemaakt van Hongaars eikenhout en zijn speciaal geïmporteerd voor de distilleerderij. De whisky wordt voor tenminste drie jaar is gerijpt op het vat. Het resultaat is een jonge whisky met een eigen karakter.

Eindbereiding

In de laatste stap wordt het graandistillaat op de juiste alcoholconcentratie gebracht.

Voor whisky wordt het alcoholpercentage teruggebracht naar 43% met zuiver mineraalwater. Bij korenwijn ligt het percentage iets lager, namelijk op 38%. Beide distillaten zijn single malt’s met een uitgesproken graankarakter.